RENOVARE CU MORTAR

Adaos de mortar pentru hidrofobizare si aeroporizare

In cazul constructiilor fara hidroizolatie sau hidroizolatie iesita din functiune , daca terenul este umed , odata cu ascensiunea apei si sarurile dizolvate in ea patrund in elementele constructiei. In interiorul structurii apa migreaza spre directia celei mai mici rezistente , spre suprafata , unde se evapora. Odata cu eliminarea umezelii sarurile se cristalizeaza. Acest proces duce la o crestere de volum , ceea ce deterioreaza suprafata elementului de constructie , in majoritatea cazurilor tencuielile , zugravelile si vopsitoriile. Efectul tencuielii cu mortar , pe linga eliminarea umezelii , va fi imobilizarea sarurilor si mentinerea capacitatii de rezistenta mecanica la efectele chimice.

Domeniile de utilizare

Tencuiala executata cu mortar se utilizeaza avantajos in urmatoarele cazuri:

Pentru uscarea peretilor de orice sistem ,din oe maerial,daca umezeala este de origine capilara si umiditatea relativa nu depaseste 50%.

La uscarea peretilor de pivnita (in cazul prezentei apei freatice se poate folosi numai dupa eliminarea acesteia, pentru uscare)

La desfiintarea efectelor nedorite a puntilor termice, a suprafetelor mucegaite,prin schimbarea tencuielii

Executarea tencuielilor hidrofobe, a soclurilor permeabile pentru vapori

Pentru uscarea rapida a umezelii ramase in zidarie, in cazul izolatiilor orizontale ulterioare la pereti

Pentru executarea betoanelor celulare ca sape sau betoane de umplutura,unde conductivitatea termica si densitatea redusa sunt cerinte importante

In camere de baie, grupuri sanitare, incaperi cu umiditate ridicata, sau ca tencuiala de baza.

Ca mortar de poza la placarea cu material ceramic a peretilor expusi la umezire prin capilaritate de ex. : placare de soclu

Ca mortar de baza si mortar de rostuire la placarea pivnitelor si a demisolurilor fara hidroizolatie

Executia

A.) Alegerea corecta a inaltimii de tencuire

Daca nu avem la dispozitie aparat de masurare a gradului de umiditate, nivelul limitei de dizlocuire a tencuielii se va alege pe baza de experienta. Acesta va fi deasupra nivelului vizibil de umezeala, la o distanta cel putin egala cu grosimea peretelui

a: nivelul de umezeala observat cu ochiul liber

v: grosimea peretelui

b: nivelul de umezeala in perete

c: nivelul schimbarii tencuielii (limta)

B.) Pregatirea suprafetei

In cazul peretilor de caramida se indeparteaza tencuiala existenta,se curata rosturile dintre caramizi, la o adancime de 1-2 cm,se indeparteaza praful. In cazul peretilor de pamint,dupa desfacerea tencuielii, eventualele caverne din pereti trebuiesc completate cu acelasi material/mortar folosit la tencuire. Se recomanda aplicarea unei plase de rabit pe toata suprafata. Tencuiala se indeparteaza pina la pardoseala, indepartind si pervazele si tencuiala din dosul lor.

C.) Aplicarea tencuielii

Suprafetele de caramida afectate de umezeala nu trebuie pregatite anterior. Numai in cazul in care peretele este foarte incarcat cu  sare, se curata intreaga suprafata. In acest caz se recomanda folosirea materialelor care leaga sau transforma sarurile.
In cazul in care suprafata de tencuit este uscata, se stropeste cu apa curata, dupa care se aplica tehnologia de tencuit obitnuita, in mai multe straturi.
mai multe straturi. Grosimea minima a tencuielii aplicate este de 2,5 cm.

Dozare:

50kg de ciment se amesteca la uscat cu 3kg adaos, pina la omogenizare. In cazul uscarii peretilor cu umezeala sporita, la cela 50kg de ciment ,se pot adauga 4kg de adaos.

1 unitate de volum amestec ciment cu adaos

3 unitati de volum nisip spalat (cu granulatie dura 0-4mm)

~0,5 unitati de volum apa amestecare

Adaugarea altor materiale ,ca de ex. Var, este interzisa!

Se va evita depasirea cantitatii de apa. In timpul amestecarii ,materialul se afaneaza ,isi mareste volumul,devine “spumos”. Durata de amestecare este de 10-15 min. Mortarul bine amestecat isi mentine consistenta 2-3 ore,fara apa de amestec.

Efectul de uscare asupra peretilor umezi

Produsul nostru este un praf tensioactiv, care exercita un efect dublu in mortar. Adaosul la efectul apei formeaza in jurul fiecarei granule de agregat o pelicula subtire,care dupa uscare o face hidrofoba.

In mortar, la efectul adaosului, volumul porilor creste la 35-45% din volum,porii vor deveni(pori strapunsi), cu suprafata hidrofoba si cu diametru mult mai mare,multiplul porilor capilari.

Prin tencuiala ,din cauza dimensiunii porilor si a suprafetei hidrofobe apa va trece prin tencuiala numai sub forma de vapori. Deoarece structura interioara afanata a tencuielii ramane permanent uscata, sarurile/anionii din perete,sub forma de solutie apoasa, nu patrund in tencuiala.  Din acest motiv porii nu se vor colmata cu saruri.

D.) Punerea in opera a mortarului

La suprafetele de caramida nu este necesar tinciul,numai daca zidaria este puternic saturata cu saruri. Pentru acest scop se propun tinciuri speciale ,care neutralizeaza sau modifica sarurile. Daca suprafata pare a fi uscata ,trebuie umezita cu apa curata.

Tencuirea se executa cu tehnologia clasica ,in mai multe straturi. Grosimea minima a tencuielii este de 2,5cm.

Se va evita indesirea materialului. Se recomanda scule din material sintetic. Se va pune in opera numai atat mortar cat se poate driscui in flux continuu. Stratul nou se va aplica dupa terminarea prizei stratului vechi,conform regulilor tehnologiei “proaspat in proaspat”.

In cazul repararii fatadelor cu tencuiala cu praf de piatra , mortarul se va prepara inlocuind 50% din nisip cu praf de piatra. Suprafata nou tencuita se prelucreaza identic cu cea existenta . Dupa zugravire diferenta nu va fi deranjanta.

E.) Vopsirea suprafetelor

Suprafetele uscate vor fi vopsite exclusiv cu materiale care permit difuzia vaporilor. Pentru aceasta se pot utiliza vopsele si tencuieli cu continut de silicat sau silicon.

Siguranta la foc

Produsul, dupa punerea in opera, se incadreaza in clasa de combustibilitate C2, material greu
combustibil.

Contine 5-10% Ca (OH)2

 R 37/38 Iritant pentru caile respiratorii, piele

 R 41 Riscul de leziuni grave la ochi

 R 43 Prin contactul cu pielea poate provoca sensibilizare

S 22 Nu respirati praful

S 24/25 A se evita contactul cu pielea sau cu ochii

 S 26 In cazul contactului cu ochii este indicata spalarea imediata si cu multa apa si consultarea unui medic

S 37 Se recomanda folosirea manusilor potrivite de
protectie

 

UNICUL IMPORTATOR SI DISTRIBUITOR
ÎN ZONA DE VEST
S.C. IZOLATII METALICE S.R.L.
STR. CALEA RADNEI NR. 103
TELEFON: 0726 219 140

0745 819 228

E-mail: contact@izolatiimetalice.ro

Suna acum